Показати мапу території
«Шинок – коса над чаркою» – мандрівка в часі

Із щирою українською гостинністю маємо гонор представити Вашій увазі оновлений стравопис (меню) «Шинку – коса над чаркою». Шинок знаходиться практично в центрі столиці міста Києва, за 7 км від вулиці Хрещатик, в урочищі з якого бере початок легендарна річка Либідь на території козацького селища «Мамаєва Слобода».

Оновлений стравопис (меню) «Шинку – коса над чаркою» нараховує близько 150 страв та хмільних напоїв відтворених за давніми рецептами традиційної української кухні доби середньовіччя.

Нам самим було цікаво: що та як їли? Як подавали до столу? Який був посуд в далекому XVII-XVIII ст.. у  наших  прадідів козаків, селян та шляхти? Саме тому, готуючи оновлене меню, ми провели невелику історичну розвідку в славну добу козаччини та знайшли близько 500 різноманітних рецептів страв, хмільних напоїв та почастунків, переважна більшість з яких навіть у назвах маловідомі широкому колу українців. Маємо також сумніви, що знавці українського колориту в силу певних історичних обставин мають уяву про смак та вигляд цих давніх страв: шпундра, тетеря, верещака, соломаха, щерба, хляки, лемішка, шулик та загреби, варенуха, запіканка, чикилдиха, або ж вергуни? Навіть для вуха сучасного українця ці назви звучать дещо дивно. На жаль, мало хто з сучасних українців їв або ж щось чув про ці та десятки інших страв, із чудернацькими назвами, наїдків та хмільних трунків козацького краю? Отож, твердо по-козацьки, хочемо запевнити Вас, що Наддніпрянська кухня козацької доби є  надзвичайно самобутньою та приємно архаїчною, бо в ній не дуже й багато запозичень від сусідніх з Україною народів. Погодьтесь, панове, що цивілізованість будь-якого народу пізнається по культурі застілля. Нам є що показати Європі! Наші прадіди – Запорозькі козаки та шляхта, вміли добре пити, гуляти, гарні мислі мати… Отже, відвідавши «Шинок – коса над чаркою», що на «Мамаєвій Слободі», Ви не тільки побачите унікальні інтер`єри відтворені за реставраційними кресленнями, малюнками та гравюрами доби середньовіччя, але й переконаєтесь на віч, що в українській кухні Наддніпрянщини є чимала кількість рецептів страв які не мають аналогів у сусідніх народів, що підтверджує тисячолітню давність їх походження. Це й не дивно, бо ж Наддніпрянщина це «колиска», тобто родова козацька територія. Відтак, самобутньою є і технологія приготування страв української національної кухні. Наші прадіди варили та запікали страви у печах. Атмосфера доповнюється не менш оригінальним посудом в якому подавали до столу різноманітні страви та напої. Аби історична мандрівка була дійсно мандрівкою, всі страви подаються до столу у відтворених за автентичними зразками глиняному та гутному (шкляному) посуді. Назви посуду також Вас мають здивувати: ведмеді, ринки, дзбани, барила, штофи, тарелі, двійнята, стябла, полумиски, михайлики й поставці. Тож нам було дуже складно з цього півтисячного переліку страв обрати більш ніж півтори сотні, аби Ви, Ваші родичі, куми та друзі змогли здійснити невеличку мандрівку у часі. Ласкаво просимо до «Шинку – коса над чаркою»!

Вартість входу

120грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани АТО
    За наявності посвідчення Учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»